...o životě, chaosu, a jiných trampotách ;-)...

Modlitba

19. 5. 2010 10:01
Rubrika: K zamyšlení

 

"Člověk má krásný úkol a poslání: modlit se a milovat. Modlete se tedy a milujte, v tom spočívá štestí člověka na zemi." Sv. Jan Maria Vianney

 

"O modlitbě byly napsány tisíce knih a předneseny tisíce přednášek, přesto zůstává pro mnoho křeťanů tou nejobtížnější a nejméně praktikovanou součástí jejich života. Proč? Nemyslím si, že skutečným problémem je nedostatek času nebo  nedostatek energie - vždycky si dokážeme najít čas na věci, které skutečně CHCEME dělat. Problém je ve skutečnosti v tom, že často na modlitbu "nemáme náladu".Pokud má být obecná touha se modlit přeměněna v opravdovou modlitbu, potřebujeme pomoc Ducha svatého. (...)

Modlitba prolamuje všechna omezení prostoru a času. Je užásné si uvědomit, že když se někdo modlí na jiném místě a v jiné době, ovlivňuje to, co se se mnou děje tady a teď, je úžasné si uvědomovat, že když se dnes v modlitbě obracím k Bohu, může moje modlitba ovlivnit události, které kdesi nastanou zítra. Vím tedy, že moditba věci mění. Vím také, že mění i mne. Když se modlím, mění se to, na co se můj pohled soustředí - mým středem se stává více Bůh, moje já ustupuje do pozadí. Začínám věci vidět, tak jak je vidí Bůh. (...)

Modlitba mi nabízí způsob, jak zvítězit nad tím, co se mne v životě dotýká. Skutečně nevím, jak k tomu dochází, ale vím, že Bůh a já jsme v úzkém milujícím vztahu, ve kterém s ním mohu sdílet nejhlubší touhy své duše. Vím také, že to nemohu zvládnout sám. Potřebuji přinést své problémy před svého nebeského Otce. On mi může odpovědět těmito způsoby: za prvé - já s tím problémem nejsem schopen nic udělata, a tak musím nechat jenom na něm, co s ním udělá on; za druhé - mohu se na věc dívat z nesprávného úhlu a potřebuji ten problém zahlédnout jinak; nebo za třetí - mohu se prostě mýlit a je třeba, abych se změnil. Modlitba mi pomáhá zahlédnout věci jinak a já si často uvědomuji, že se musím změnit. Jestliže mi tedy modlitba pomáhá, proč je pro mne tak často spíše povinností než radostí"

(Charles Whitehead - Letnice jsou pro život, 2008, s. 101-102)

 

 

 

 

 

 

Duch k nám přichází na pomoc v naši slabosti. Vždyť ani nevíme, oč se máme vlastně modlit. A tu sám DUch se za nás přimlouvá vzdechy, které nelze vyjádřit, a Bůh, který zkoumá srdce ví, co duch žádá. A že jeho přímluva za křesťany je ve shodě s Boží vůlí.   (Řím 8,26-27)

Zobrazeno 557×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio