...o životě, chaosu, a jiných trampotách ;-)...

Mexico - part 2

3. 5. 2013 22:01
Rubrika: Travel
Skončili jsme čtvrtkem odpoledne, kdy jsem si šla vyzvednout batoh, potom co jsem si jej na hostelu vyzvedla, jela jsem metrem na zastávku Insurgentes, pak našla ulici Hamburgo a na recepci se ptám na Yujung, byl to trošku problém recepční pouze španělsky já zase anglicky, ale nakonec jsem se do druhého patra dostala a Yujung potkala. Ta mě zavedla k sobě domů, což nebylo moc daleko a vrátila se zpět do práce. Když přišla z práce což bylo asi kolem půl desáté, tak jsme šly na večeři do italské restaurace. 
V pátek rano jsem už o půl deváté byla na hostelu, protože v devět měl být odjezd na pyramidy. První zastávka však byla na náměstí 3 kultur. Byly zde zbytky pyramid a bylo vidět, že jich je několik na sobě, zřejmě každý další panovník chtěl mít pyramidu větší a úplně největší. Pak přišli Španělé a částečně pyramidy rozebrali a postavili kostel. Jo musím podotknout, že kameny, ze kterých byly pyramidy postaveny jsou hodně černé, protože jsou vulkanického původu. No a třetí kultura jsou ty domy okolo, dřív tu zádné nebyly, říká paní průvodkyně a dodává vidíte támhle ty dvě vysoké budovy - bylo jich celkem pět, ale při posledním velkém zemětřesení spadly a bylo spoustu mrtvých, kostel přežil ale vidíte na něm tu puklinu a i ten dům vedle ten ani nestihli dostavět. 
Poté co jsme nastoupili do dodávky jsme dostali super oranžové smajliky, pry abychom se neztratili, že před bazilikou a v bazilice je velka spousta lidi. Ano další zastávka byla v bazilice Panny Marie Guadalupské, ale lidí tam zas až tak moc nebylo. Nejprve jsme zašli do staré baziliky, a čím jsme šli více do předu, tím více jsme šli do kopce. Podlaha je tam mírně nestabilní, ale tady není důvodem zemetřeseni ale to, že tam dříve bývalo jezero. Vlastně velka část Mexiko city je postavena v místech, kde dříve bývalo jezero, ale pry nebylo moc hluboké. 
V nové bazilice jsme šli především dolů, kde byli jezdící pruhy, abyste asi pod originálním obrazem Panny Marie nestvrdli moc dlouho. Fotit můzete, ale nesmíte používat blesk:). Nebylo moc času a zase jsme se přesouvali dále. Tentokrat do jedne restaurace kousek od pyramid. Zde jsme měli vysvětleno z čeho se děla tequila a na co vše je mozné kaktusy použit. Samozřejmostí byla také ochutnávka sirupu z kaktusů a hlavně tequily a to se soli a citronem. Pak byl mexický buffet. A po obědě konečně přesun k pyramidam Teotihuacan - výstup na třetí největší pyramidu na světe a to pyramidu slunce a pak se pokračovalo dal po ceste smrti až k pyramidě měsíce, ale tam se dalo vystoupat jen do půlky.
Kolem páté jsme měli sraz na parkovišti, ale jedna Číňanka nám chyběla, ale naštěstí jsme ji našli na dalším parkovišti. Po navratu zpět doMexico city jsem se vydala do bytu Yujung a odpocivala, protože ony ty schody na pyramidu jsou každy jiný a moje koleno s tím mělo celkem problém. Ale co se mi líbilo, bylo, ze jsem při výstupu potkala skupinu fajn Poláků.
V sobotu jsem se vydala do největšího parku na severni polokouli nebo to tak aspoň psali a to do Chapultepec, je zde několik muzei a také zoo. A v parku ještě vlezlejší veverky než mají v Londýně.
Po obědě jsem se vydala do centra do jednoho menšího parku a pak také do katedrály na mši svatou. Prošla nebo spíš jsem se snažila projít nejbližší okolí, ale všude byly davy a moc se hnout nedalo, postupovalo se po pul krocích, do toho místní prodavači hulakali a flasinetáři vyhrávali - naprostý kontrast k ranní celkem poklidné procházce po parku.
V neděli jsem se metrem vydala směr k la Villa tedy do Baziliky Panny Marie Guadalupské a tentokrat tam bylo opravdu narvano, v bazilice, před ni na náměstí i cesta nahoru ke kapli, všude plno, každou hodinu mše svatá a každa plna a hlavně španělská ... V kapli adorace. Tož jsme se pomodlila za všechny známé :). Pak jsme dorazila domu a zjistila, ze mi trosku nefunguje iPad což pokud se mate domlouvat s lidmi, kdy a kam dorazit není zrovna nejlepší.. Tož jsem zašla na veřejný net a pak mě napadlo zajít do apple storu, kde mi to za chvíli znovu zprovoznili, tož jsem si prošla ještě nejbližší okolí a vrátila se domu. Sedla si do křesla a užívala odpočinku, když tu náhle celý pokoj se chvěje skoro stejně jako metro, lustr se hýbe a na schodišti je slyšet ruch,...normálně všichni jezdí výtahem ale teď se řítí po schodech dolů, vykouknu z balkonu a rozhodnu se raději také jít dolu vezmu klíče a jdu... Ono zemetřeseni není věc, kterou bych chtěla zažít doma natož v Mexiku, kde skoro nikdo nemluví anglicky... Ale v tom domě naštěstí bydlí i nějací amíci a prý je zemětřeseni celkem obvyklou záležitosti... 
V pondělí rano jsem sbalila svoje věci, ještě zajela do katedrály poprosit o šťastný navrat a jelo se na letiště. Čekání na letišti uběhlo rychle stejně tak jako hodinový let. Pak sem se dostala k Ise do práce, pak domu, vybalit se a zase se nabalit. Večer jsme šly s holkama na večeři, ale nevím co nám přimíchali do pití, protože se nám podařilo rozbit rovnou dvě skleničky v celkem nóbl restauraci. Večer jsem pak jela s Berenice a ubytovala se u ni, protože v úterý v šest rano jsme vyjeli směr Puerto Vallarta. Krasne přímořské letovisko :) tož jsem poprvé v životě na živo viděla Pacifik. Cesta autem trvala asi 5 hodin, tak jsme se ubytovali v prima domečku s velkým bazénem a zašli na oběd. Po obědě lenošení u bazénu, koupání se a večer prochazka po místní promenádě. Ve středu jsme jeli do nedaleké zátoky a u moře na pláži strávili cely den. Ve čtvrtek brzy rano jsme zase jeli zpět do Guadalajary. A večer na letiště pro Yuko, která přiletěla až z Japonska. 
V pátek výlet na další méně zname pyramidy spolu s Yuko a Betem. A v sobotu svatba!!! Vydařená akce a dokonce jsme dorazili včas :-) V neděli tequila town a fotbal match. V pondělí brzy rano odlet...

 

Zobrazeno 988×

Komentáře

Honyczek

Hani, tak se mi zdá, že ty zhuštěné poznámky rozdělené do dvou článků by potřebovaly rozšířit a napsat těch článků mnohem víc :-) To je jak číst noviny z okna jedoucího vozidla :-D

hanulka

Možná až bude čas tak napíšu cestopis ;) ale to už pak přečte asi jen málokdo ...

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio